Słodka stronka…

Ten wpis tworzyli wszyscy Smakosze CzekoladyPrzesłali baaaardzo dużo ciekawych materiałów. Dziękuję w imieniu Czekoladki, której dzień obchodziliśmy 12 kwietnia 🙂

Na początek Czekoladowa piosenka, którą przesłał Patryk z klasy 2a 🙂

Można przy niej poskakać, potańczyć, poćwiczyć i podjadać z umiarem czekoladkę, która ma dobry wpływ na nasz organizm.

Do tego czekolada ma jeszcze ciekawą historię. WARTO PRZECZYTAĆ

DZIEŃ-CZEKOLADY-Lena.-A-6b

Nietypowe ciekawostki o czekoladzie:

  • Zwierzęta nie trawią czekolady – dla psa dwie tabliczki mogą być śmiertelne.
  • Największa czekolada na świecie powstała w Melbourne (Australia) – było to wielkanocne czekoladowe jajo wysokie na 3 metry.
  • Czekolada była kiedyś walutą (u Azteków i Majów).
  • Każda wyprawa kosmiczna na świecie miała na pokładzie czekoladę
  • W języku Azteków czekolada miała nazwę gorzka woda
  • Ten przysmak zawiera niewielkie ilości kofeiny, dlatego nas pobudza.
  • Jest dobra na kaszel, bo zawiera teobrominę – substancję przeciwkaszlową.
Adaś-Wójcik-3a

  • Jedna kostka czekolady daje energię, dzięki której można przejść pół kilometra
  • By się zrelaksować, wystarczy sam zapach czekolady.
  • Biała czekolada tak naprawdę nie ma nic wspólnego z czekoladą (poza kształtem). Nie zawiera ani grama kakao.
  • Czy wiesz, ile ziaren kakaowca jest potrzebnych, by wyprodukować  kilogram czekolady? Około 800!
  • Właściciel jednej z najbardziej znanych amerykańskich fabryk czekolady – Hershey – uniknął tragicznej śmierci na Titanicu. W ostatniej chwili odwołał rejs.
  • Jeśli codziennie zjesz kawałek ciemnej, gorzkiej czekolady, to obniżysz ryzyko zawału o 1/3.
  • Czy człowiek może umrzeć od czekolady? Tak, ale musiałby zjeść 40 tabliczek jedna po drugiej..
  • Czekolada to jedyna substancja jadalna (poza masłem, ale kto by je jadł łyżkami), która topi się poniżej temperatury ciała człowieka (i dzięki temu roztapia się w ustach).
  • Marzy ci się kąpiel w rzece z czekolady? Taka rzeka powstała w 1971 roku, kiedy kręcono film „Willy Wonka i Fabryka Czekolady”. Niestety po zmieszaniu czekolady z wodą i śmietanką, tłuszcz szybko zjełczał i rzeka pachniała dość nieprzyjemnie.
  • Zapach czekolady sprzyja kupowaniu… książek. Rozpylony w sklepie zwiększa sprzedaż książek kulinarnych i powieści romantycznych o 40% a innych książek o 20% (wg badań z 2013 roku).
  • Drzewo kakaowca produkuje ziarna jedynie przez 25 lat (a żyje aż 200 lat).
  • Czekolada jest zdrowa – ale tylko ta gorzka. Mleczna czy biała nie ma wpływu na nasze zdrowie lub samopoczucie.
  • Mleczna czekolada powstała w 1879 roku. Oczywiście przez przypadek – wrzucenie skondensowanego mleka do kadzi z czekoladą.
  • 1 na 7 osób w wieku 15-24 lat twierdzi, że życie bez czekolady jest pozbawione sensu.
Dominika-3a

 Czekolada jest częstym tematem i bohaterem wierszy, rymowanek, piosenek… Oto kila z ich.

Czekolada, dobra na wszystko

Najlepszym lekarzem co leczy i bada
                     Jest czekolada.
  Nową nadzieją, gdy stara upada
                      Jest czekolada.
 Nieważne kłamstwa, nieważna zdrada,
                      Jest czekolada.
Kiedy potrzebna na problem ci rada
                      Jest czekolada.
 Gdy rzeczywistość to degrengolada
                      Jest czekolada.
 Dlatego co dzień pytanie to pada:
                      Jest czekolada?

CZEKOLADA
Potrzebuję czekolady
zjeść ją muszę, nie ma rady!
Gdy rozpłynie mi się w ustach,
słodka będzie to rozpusta…

Z orzechami, z bakaliami,
kokosowymi wiórkami,
zwykła mleczna, gorzka, biała
dla mnie każda jest wspaniała!

Smak rozpieszcza mnie od lat,
ty też pewnie byś ją zjadł?
Moja słabość, grzeszna wada –
pyszna, pyszna czekolada…

Czekolada

Długa, ale ciekawa rymowanka o czekoladzie. 

Ta ponętna Czekolada, wciąż z kieszeni mi wypada, jest tam zawsze na osłodę, łamie każdą dnia przeszkodę. Gdy na spacer pójdę w las, ona kłania się mi w pas, wciąż namawia mnie do złego kusząc: ” weź mnie, weź kolego!” A ja, jako chłopiec młody biorę, chwalę, bez przeszkody. Bo gdy pani prosi pana, Nie odmawiam zakochania. Wtedy każdy smutny dzień, w rozkosz chwil zamienia się. Jej aksamit, delikatność, słodycz, cudność i powabność… Jej oczęta karmelowe, dłonie jakby truskawkowe, włosy, z nutką pomarańczy, ach! nie mogę już, gdy tańczy! Serce me w płomieniach stoi Czekam… I co dalej, drodzy moi? Koniec mojej Czekolady wystrzałowej “Bombolady” Jednak smutno mi nie będzie. I nie bądźcie tutaj w błędzie! Bo już jutro o tej porze, przyjaciółkę jej otworzę!

Dzieci i czekolada

Wszystkie dzieci na świecie
Lecz na pewno to wiecie
Czekoladę uwielbiają
Chętnie się nią zajadają

Smarowaną na kromeczkę
Lub na cieście poleweczkę
Płynna w kubku na gorąco
Też smakuje wszystkim brzdącom

Wierszyk o czekoladzie.

Gdy zobaczę czekoladę,
mój rozsądek i ogładę
o najbliższy słup opieram
i pożeram. I pożeram!

Już mi mówią ojciec, dziadek,
zostaw ty tę czekoladę,
pewnie myślisz (O! Naiwny!),
że jest tylko mięsień piwny?

Próżne krzyki i zrzędzenie,
bo zagłuszam swe sumienie
i wrzucam kawałek nowy
w ten mięsień… czekoladowy!

Na koniec Przesłany przez Was sprawdzony przepis na Deser czekoladowy:

  • 125 gorzkiej czekolady deserowej Fin Carré
  • 90 g masła Pilos + 1 łyżeczka (do posmarowania foremek)
  • 70 g cukru pudru Sweet Family
  • 50 g mąki Castello (450, tortowa)
  • 3 jajka

PRZYGOTUJ 4-5 małych miseczek (ramekinów) do pieczenia

PRZYGOTOWANIE Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.

JAK PODAWAĆ Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem

Czekolada.docx

Smacznego ucztowania!

Skip to content